Шипшиновий чай


шипшиновий чай 1

         Шипшиновий чай  це як "дай мені руку"     

       Є в ньому таке щось цілющо-довірливе
       Вслухаєшся чи в твої двері цей стукіт
       Та ще не дочувши ідеш й відчиняєш на віру
       А за дверима хтось кого ти обіймеш
       А потім нестимеш із кухні для нього горня

       І тепла пара над чаєм і вами здійметься
       Й осяде на плечах втонулого в присмерках
дня.

                                   Вірш Юлії Марищук

                                                                           


шипшиновий чай 3 шипшиновий чай 2 шипшиновий чай

Шипшина травнева (Rosa majalіs), (названа за цвітіння в травні), друга назва Шипшина корична (Rosa cinnamomea L.) (названа так, за легкий коричний аромат квітів). Шипшину в різних регіонах називають по різному: гече-пече, дика роза, дербанка, роза, рожа, ружа, свербак, свербибіда, свербивус,  свербивуска, свербило, шиповник, шипчак.

Невисокий, до 200 см заввишки кущ родини розових. Стебло висхідне або звисаюче,  коричнювато-червоне, вкрите шипиками. Квітконосні пагони майже не мають колючок.  Листки спіральні, непарно-перисті з прилистками. Квітки великі, до 5 см в діаметрі, правильні, двостатеві. Цвіте у травні - червні. Плід - гіпантій, кулястий, червоний або пурпурово-червоний.

Росте в лісах, чагарниках, особливо по берегах річок.Використовують плоди шипшини травневої, які збирають у стадії повної стиглості.

 Плоди шипшини містять вітаміни (А, В, С, РР, К, пантотенову кислоту), флавоноїди (астрагалін, гіперозид, кверцетин, кемпферол), органічні кислоти (лимонну, яблучну, янтарну), цукри, пектинові сполуки, мінеральні речовини (залізо, калій, магній, марганець, фосфор).

Плоди шипшини мають протицинготну, атисклеротичну, протизапальну, антиоксидантну дію. Посилюють активність ферментних систем і синтез гормонів, прискорюють регенерацію тканин, підвищують опірність організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища, підсилюють секрецію жовчі, підвищують діурез.

Використовують при гіповітамінозах, інфекційних захворюваннях, атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, анемії, лейкозах, зобі, радіаційному опроміненні, злоякісних пухлинах, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, кровотечах, геморагічному діатезі, гемофілії, гіпертиреозі, недостатності функції наднирників, бронхітах, бронхіальній астмі, гінгівітах, стоматитах, виразках, ранах, дерматитах:

Внутрішньо - настій плодів (3 ст ложки сировини помістити у термос, залити 500 мл окропу, закрити і залишити на ніч для настоювання) пити по 50 мл тричі на день до їди. Настій пелюсток шипшини (20 г сировини залити 200 мл окропу, настоювати 15 хв) приймати по 50 мл 4 рази на день до їди.

Зовнішньо використовувати настій пелюсток шипшини можна для обмивання обличчя при зморшках та для профілактики їх утворення.

По матеріалам http://osvita.ua

Повернутись в розділ Шипшинові історії